W ramach odżywiania dla zdrowia, Kura Modowa na stałe współpracuje z Centrum Medycznym TAOMED w zakresie:

 

 
 

Grupowe warsztaty odchudzające

Dietetyka lecznicza Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Doradztwo żywieniowe

Bezpłatne spotkania edukacyjne “Zielone środy”

 
 

Rezerwacja konsultacji indywidualnych dietetycznych oraz grupowe warsztaty odchudzające pod numerem telefonu:

(42) 657 02 39

 
 

Ostrożnie stosować ostre rozgrzewające przyprawy

(pieprz, chili, imbir suszony, cynamon, goździk), w niewielkich ilościach stosować  ciepłe zioła osuszające i wspomagające trawienie: majeranek, tymianek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, cząber, imbir świeży, kolendra, kminek, czosnek i inne dodatki ziołowe. Ilość przypraw i ziół dodawanych do potraw należy dostosować do indywidualnych potrzeb – osoby wychłodzone z osłabionym trawieniem mogą  ich stosować więcej, osoby z gorącem, gorącą wilgocią lub niedoborem Krwi i Yin powinny je stosować bardzo ostrożnie lub w ogóle z nich zrezygnować.

 
 

Zalecane są napoje ciepłe, nie słodzone,

takie jak gorąca woda (zwykła po przegotowaniu, podgrzana mineralna lub źródlana), herbaty z ziół, napary z kwiatów, kompot owocowy bez cukru (można dla uzyskania słodkiego smaku dodać do gotowania ekologicznych daktyli suszonych, fig, rodzynek lub moreli, które poprawiają smak, a nie zakwaszają organizmu, lub stosować zamiast cukru niewielkie ilości miodu lub cukier brzozowy, tzw. ksylitol). Unikać picia zimnych napojów, szczególnie z lodem. Nie jest konieczne picie 2-3 litrów wody dziennie. W miarę możliwości nie popijać w trakcie posiłków, a jeśli jest to konieczne – popijać ciepłą wodą lub niesłodzonymi i niekwaśnymi naparami ziołowym.

 
 

Kryterium sezonowości

Należy korzystać ze świeżych produktów dostępnych w danej porze roku lub suszonych produktów przechowywanych w naturalny sposób od poprzedniego sezonu wegetacji (dotyczy to zbóż, nasion strączkowych, nasion i orzechów, suszonych owoców)

 
 

Kryterium strefy klimatycznej 

Należy korzystać z produktów dostępnych w naszym regionie, gdyż one właśnie najlepiej zaspokoją potrzeby energetyczne organizmu

 
 

Kryterium równowagi kwasowo-zasadowej

Codzienne menu powinno składać się z 80% produktów alkalizujących (owoce, warzywa, ziemniaki, proso, gryka) i z 20% produktów zakwaszających (mięso, ryby, nabiał, pestki i orzechy, słodycze). Nadmiar produktów zakwaszających (szczególnie nadużywanie białka zwierzęcego, słodyczy i alkoholu) jest przyczyną chorób cywilizacyjnych, a skrajna acydoza organizmu sprzyja powstawaniu nowotworów.

 
 
 

Literatura

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec a diam lectus. Sed sit amet ipsum mauris. Maecenas congue ligula ac quam viverra nec consectetur ante hendrerit.


Odżywianie dla zdrowia

Paul Pitchford